28. Nový překvapivý výzkum dokládá, že zažívací soda může zabránit autoimunitnímu onemocnění na úrovni buňky

21.10.2018 21:05

Isabelle Z.

Už jste možná zaznamenali nejeden seznam, kolující po internetu, který vyjmenovává množství použití zažívací sody. Zapáchá vám vaše chladnička? Máte ucpané odpadní potrubí. Potřebují vaše boty důkladně vyčistit? Zažívací soda dobře poslouží i v takových případech, ale to nejlepší, co pro nás dokáže udělat, obvykle nebývá uváděno mezi radami pro domácnost.

Při jednom z nových výzkumů, publikovaném v magazínu the Journal of Immunology, bylo zjištěno, že zažívací soda (tj. hydrogenuhličitan sodný), dokáže zdolat zánět i autoimunitní onemocnění na buněčné úrovni. Dochází k tomu tím, že se v těle změní prostředí a stane se protizánětlivé. Jedním ze způsobů, jak k tomu dochází, je ovlivnění buněk ve slezině, aby zastavily nepřiměřenou imunitní odezvu, která nastává při autoimunitním onemocnění.

K autoimunitnímu onemocnění dochází tehdy, když imunitní systém mylně atakuje buňky lidského těla. Mezi nemoci z této kategorie patří hlavně lupénka, revmatoidní artritida nebo zánětlivost ve střevech. Při jejich léčbě bývá potlačován imunitní systém až do té míry, že mohou propuknout nové infekce nebo zhoubné bujení. Naštěstí se nyní začíná ukazovat, že zažívací soda by mohla být bezpečnější cestou, jak tělo ochránit před autoimunitním onemocněním a zánětem.

Děje se tak proto, že dochází ke stimulaci žaludku, aby tvořil více trávících kyselin a tím jsou mezotelní buňky (tvoří výstelku tělních dutin) donuceny zastavit falešné poplachy, jež spouští nežádoucí imunitní reakce. Vědci objevili, že pití vody se zažívací sodou po dobu dvou týdnů vyvolává u imunitních buněk ve slezině, ledvinách a v krvi změny: typ m1, který podporuje zánětlivost, je nahrazován typem M2, který zánětlivost snižuje.

Tento účinek byl nejprve zaznamenán u krys s poškozenými ledvinami a následně byla stejná odezva pozorována i u zvířat se zdravými ledvinami: obojí měly méně záněty vyvolávajících mikrofágů ve slezině i v ledvinách. Následně začaly pokusy u studentů medicíny: denní dávka u nich byla 2 gramy zažívací sody rozpuštěné ve 250 ml vody. Reakce u studentů byla úplně stejná a potvrdila předchozí zjištění. Navíc došlo u studentů i ke změnám u dalších druhů imunitních buněk. Ovlivněny byly hlavně T-buňky, které mohou vypínat imunitní odezvy a bránit imunitnímu systému v napadání vlastních tělesných buněk.

Jeden ze spolupracujících autoru studie, Dr. Paul O’Connor, sdělil, že tato metoda by se mohla ukázat jako bezpečná pro léčbu zánětlivých onemocnění.

Zažívací soda by mohla posílit léčbu rakoviny

V poslední době se upřela na zažívací sodu pozornost díky jejímu potenciálu podporovat léky na imunoterapii, aby se vyléčily nádory, které je obtížné léčit. Vědci zjistili, že u myší, které pily vodu se zažívací sodou, se vytvořily příznivější podmínky v nádorech, aby v nich mohla léčba silněji působit.

Přínosy pro léčbu chronických onemocnění ledvin

Zažívací voda může navíc i pomáhat pacientům s chronickými chorobami ledvin. Při testech, prováděných po dobu dvou let u nemocných na metabolickou acidózu nebo s chronickou chorobou ledvin, sestavených do skupin náhodným výběrem, užívali pacienti denně 1800 mg zažívací sody. Tato skupina zaznamenala rychlejší léčebné účinky, než kontrolní skupina se standardní léčbou. U těchto pacientů také nedocházelo k tak velkému zhoršení, které by končilo přechodem na dialýzu.

Zažívací soda je již hodně dlouho používána v případech méně závažných potíží, avšak nyní se ukazuje, že by mohla být velmi užitečná i při těžkých onemocněních. Je ale důležité být opatrní, pokud si ji chcete vyzkoušet sami na sobě - pokud to přeženete s dávkováním, mohou se dostavit i nežádoucí účinky! Množství, které bylo používáno v rámci zmíněných vědeckých studií - 2 gramy - odpovídá cca necelé polovině čajové lžičky.


 

Použité zdroje:
https://www.naturalhealth365.com/baking-soda-natural-healing-2562.html
https://medicalxpress.com/news/2018-04-soda-inexpensive-safe-combat-autoimmune.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321970.php



(Přeloženo z www.naturalnews.com/2018-06-13-surprising-new-research-concludes-that-baking-soda-can-prevent-autoimmune-disease-on-a-cellular-level.html)