27. K vitamínu D potřebujete i hořčík. Pokud máte nedostatek hořčíku, budete asi mít i málo déčka

21.10.2018 21:02

Zoey Sky

Přestože užíváte denně potravinové doplňky, mějte vždy na paměti, že hladiny vitamínu D a hořčíku spolu úzce souvisí.

Podle nedávného vědeckého průzkumu nejméně 50% Američanů ve svém těle ukládá neaktivní vitamín D. K tomu dochází v situaci, kdy metabolizaci déčka brání snížená hladina hořčíku.

Jeden z autorů této vědecké práce, Dr. Mohammed S. Razzaque, k tomu vysvětluje, že většina lidí, kteří užívají vitamín D, neví nic o tom, jak je v těle metabolizován. A varuje, že pokud současně není užíván hořčík, pak z toho nemůže být velký užitek.

V příspěvku, který byl publikován v magazínu The Journal of the American Osteopathic Association, je poukazováno na to, že u lidí užívajících D-vitamínové doplňky, může docházet ke zvyšování hladin vápníku a fosforu a přesto mohou mít stále deficit déčka. V důsledku to pak znamená, že pokud si nezajistí dostatečnou hladinu hořčíku, může u nich docházet i k nebezpečným zdravotním komplikacím.

Ze závěrů práce rovněž vyplývá, že lidé se zvýšenou hladinou hořčíku potřebují nižší dávky vitamínu D, aby si udrželi jeho optimální hladinu. Dr. Razzaque upozorňuje, že hořčík také snižuje riziko osteoporózy a vzniku zlomenin, které bývají důsledkem nedostatku vitamínu D.

Nedostatek výše uvedených nutrientů obvykle mívá souvislost s mnoha zdravotními potížemi: kardiovskulárními chorobami, metabolickým syndromem nebo s kosterními deformitami.

Doporučovaná denní dávka hořčíku bývá 420 mg pro muže a 320 mg pro ženy. V běžné stravě Američanů se jej však vyskytuje měně než polovina. Lze rovněž konstatovat, že téměř polovina z celkové populace USA konzumuje jídla, ve kterých je nízký obsah hořčíku.

Vědci už dříve konstatovali, že obsah hořčíku v přírodní stravě za několik posledních dekád klesá - především z důvodu industrializace zemědělství a také kvůli změnám v našem stravování. Naše populace si to způsobuje tím, že konzumuje hodně polotovarů, obsahujících škodlivé tuky, fosfáty, rafinované cukry a obilniny.

Dr. Razzaque důrazně upozorňuje: „Konzumací optimálního množství hořčíku budeme schopni snížit riziko deficitu vitamínu D a také redukovat svoji závislost na užívání doplňků s vitamínem D.“

Zdravé zdroje hořčíku

Abyste si zajistili dostatečnou hladinu hořčíku a vyhnuli se tak zdravotním komplikacím, snažte se konzumovat více těchto potravin bohatých na hořčík:

  • Avokádo – Toto ovoce je rovněž bohatým zdrojem vitamínů B, K a draslíku. Je v něm také hodně vlákniny a tuku, který je prospěšný srdci.

  • Černá čokoláda – má hodně nejen hořčíku, ale obsahuje i měď, železo a mangan. Díky svým prebiotickým vlákninám prospívá bakteriím ve střevech. Kromě toho obsahuje i antioxidanty, které v našem těle neutralizují volné radikály.

  • Luštěniny – k nim patří rostliny bohaté na nutrienty, jako jsou fazole, cizrna, čočka, hrách nebo sója. Obsahují hlavně železo, hořčík, draslík a užitečné proteiny.

  • Ořechy a jádra – z nich mají nejvíc hořčíku především mandle, kešu a brazilské ořechy. V jiných je zase hodně vláknin a mononenasycených tuků, které jsou užitečné pro snížení hladin cukru a cholesterolu u diabetiků.

  • Semena – Mnoho z nich, jako např. chia, lněná nebo dýňová semena, obsahují hodně hořčíku. Kromě toho jsou plná antioxidantů, vláknin, železa, mononenasycených tuků a mastných kyselin omega-3.

  • Tofu – je bohaté na proteiny a vyrábí se ze sojového mléka. Obsahuje hlavně vápník, železo, hořčík, mangan, selen a proteiny.

Na serveru www.prevention.news můžete najít mnoho dalších článků o hořčíku, vitamínu D a o tom, jak nutrienty pomáhají udržovat vaše zdraví.



 

Použité zdroje:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180226122548.htm
https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium

www.naturalnews.com/029195_magnesium_vitamin_D.html


 

 

(Přeloženo z www.naturalnews.com/2018-03-20-vitamin-d-requires-magnesium-supplements-deficient.html)