17. Kayenský pepř je mnohem víc než pouhá pálivá paprika

22.06.2013 20:52

P. Simard


Kayenský pepř možná v Americe není nijak příliš používán, avšak určitě si zaslouží větší pozornost s ohledem na mnoho zdravotních účinků, spojených s jeho konzumací. Tato velmi pálivá rostlina poskytuje mnoho přínosů: ať už jde o podporu kardiovaskulárního systému, prevenci před žaludečními vředy, posilování trávicího traktu nebo ochranu před záněty - abychom vyjmenovali alespoň ty nejdůležitější.

Kayenský pepř dostal své jméno od města Cayenne ve Francouzské Guyaně, kde byl vyšlechtěn. Patří do rodiny capsicum - pálivých chilli papriček. Rostlina je keřovitá, dosahující výšky 1,2 m a obvykle se pěstuje v tropickém podnebí, neboť se jí nejlépe daří ve vlhké a teplé půdě. Plody vypěstované v těchto podmínkách bývají velmi bohaté na nutrienty a jsou rovněž skvělým zdrojem vitamínů - především A, E, B6 a K.


Povzbuzuje krevní oběh a dodává energii srdci

Uznávaný bylinář Dr. John Christopher často upozorňoval, že čajová lžička kayenského pepře rozmíchaná ve sklenici teplé vody dokáže zachránit člověka s počínajícím infarktem. Byl to první léčitel, který přinesl svědectví o posilujících účincích kayenského pepře v případech oslabeného nebo poškozeného srdce. Více se o jeho zkušenostech můžete dočíst v jeho knížce „Škola přírodního léčení“ (School of Natural Healing).

Už dlouho je známo, že kultury, u kterých se pravidelně konzumuje kayenský pepř, vykazují mnohem méně srdečních potíží. Kromě toho, že mívají nižší hladiny cholesterolu a triglyceridů, rozpouští se u nich rychleji krevní sraženiny, formující se jinak běžně v oběhovém systému. Kayenský pepř normalizuje krevní tlak a vyživuje žíly, kapiláry i artérie. V podstatě omlazuje kardiovaskulární systém a umožňuje mu znovuzískání tolik potřebné elasticity.

Kayenský pepř obsahuje komponentu známou pod označením kapsaicin, jež dokáže neutralizovat tzv. substanci P, což je neuropeptid vyvolávající v lidském těle zánětlivost. Nejvyšší obsah kapsaicinu lze nalézt právě v těch nejpálivějších odrůdách chilli papriček a mezi ně patří i kayenský pepř.

Žaludečním vředům je možné velmi účinně předcházet díky působení pálivých papriček a účinky bývají patrné brzy poté, co se tyto dostanou do kontaktu se střevní florou. Okamžitě se posiluje střevní výstelka, jsou ničeny nepřátelské bakterie ve střevním traktu. Kayenský pepř všeobecně podporuje zpracování a vylučování vstřebávaných škodlivých substancí.

Ve velmi zajímavém článku, jenž byl 16.3.2006 publikován agenturou Reuters, vědci popsali, jak kapsaicin dokáže likvidovat buňky rakoviny prostaty s účinností až 80%. Výzkum prováděný na myších ukázal, že i ostatní rakovinné nádory se díky přidávání kapsaicinu do jídla zmenšují až 5-násobně ve srovnání s kontrolní skupinou.


Použité zdroje:
http://www.cayennepepper.info/health-benefits-of-cayenne-pepper.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=140
http://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper



(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/040142_cayenne_pepper_capsaicin_heart_health.html)