8. Jsou nasycené tuky skutečně škodlivé?

20.04.2013 10:08

Ethan A. Huff

Závěry nového výzkumu, prezentovaného na 100. výročním setkání the American Oil Chemists' Society (AOCS) v Orlandu dokládají, že nasycené tuky nemusí být až tak velkým nepřítelem našeho zdraví, jak nám už několik desetiletí tvrdí konvenční medicína. Nasycené tuky z vhodných zdrojů bývají naopak životně důležitou složkou výživy, kterou tělo potřebuje k zachování dobrého zdraví.

Zpráva o výzkumu byla rovněž publikována v říjnovém vydání časopisu the Lipids a obsahuje mj. výzvu adresovanou medicíně: „je zapotřebí přehodnotit postoj k nasyceným tukům tak, aby se opíral o skutečnou vědu a nikoliv o lidové pověry.“ Vědci tvrdí, že negativní názory na nasycené tuky mívají kořeny ve zjednodušeném, pseudo-vědeckém chápání způsobů, jak tuky působí v lidském těle.
„Vztah mezi tuky přijímanými ze stravy a zdravím je složitý a hraje v něm roli velké množství faktorů, jako je genetika, životní fáze nebo životní styl. Takovéto vlivy mohou vést k rozdílným odezvám na příjem nasycených tuků,“ vysvětluje J. Bruce German, Ph.D., profesor chemie působící na the University of California v Davisu. „Přestože u některých lidí může být strava bohatá na nasycené tuky spojována se zvýšením rizika srdečního onemocnění, předpokládat, že příjem těchto tuků je škodlivý, je zjednodušující náhled, který se neopírá o žádné vědecké důkazy.“

Mylné názory o nasycených tucích šíří i mnohou údajných odborníků na zdraví, kteří lidem doporučují jiné druhy tuků. Mezi doporučované náhražky patří především mono-nenasycené a poly-nenasycené tuky, které samy o sobě nebývají nijak škodlivé. Ale pokud mají nahradit nasycené tuky, vede to pak ke zdravotním potížím, jako je např. zvýšené riziko srdečních chorob.

„Při stresové zátěži srdce využívá rezervy nasycených tuků, které mívá uloženy kolem sebe jako zásobu energie,“ vysvětluje Pat Sullivan ve své knížce Wellness Piece by Piece[1]. „Také asi 60% mozkové tkáně bývá tvořeno nasycenými tuky. Ty jsou navíc nezbytné pro každou tělesnou buňku, neboť buněčné membrány jsou tvořeny hlavně z nasycených tuků.“

Mezi vynikající přirozené zdroje zdravých nasycených tuků patří ořechy, kokosový olej a maso z ryb nebo z dobytka, který se volně pásl.


 

Použitý odkaz:

[1] http://www.naturalpedia.com/book_Wellness_Piece_by_Piece.html

Zdroje:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-10/gg-tsf100110.php

 

(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/029930_saturated_fat_health.html)