20. Sedm prostých triků, které udělají zdravé potraviny ještě zdravějšími

16.02.2017 20:48

L.J. Devon

O synergii mluvíme tehdy, když vzájemné působení a interakce mezi dvěma a více substancemi vytvoří silnější účinek, než by byl prostý součet jejich jednotlivých účinků. Dochází k tomu například tehdy, když podobně naladění lidé s odlišnými schopnostmi se navzájem doplní tak, že svou společnou činnost dokáží účinně dokončit. K synergii dochází také při kombinovaném užívání vitamínů a minerálů, kdy je jejich léčebný efekt na lidské tělo mnohem výraznější.

Rovněž některé zdravé potraviny je možné kombinovat tak, aby zesílil jejich účinek na tělo a došlo k synergickému působení. „Jsme to, co jíme“, neplatí nijak striktně: ve skutečnosti jsme takoví, jak naše tělo vstřebává a uvnitř pak využívá dodávané živiny. Jídla, bohatá na probiotika a prebiotika nám pomáhají vyživovat naši mikrobiotu ve střevě a následně zvyšovat využití konzumovaných nutrientů. V kontrastu s tím ale opačně účinkují třeba těžké kovy, které brání vstřebávání nutrientů a o klíčové vitamíny a minerály vás obírají.

Správné kombinace zdravých potravin jsou velmi důležité. Zde máte uvedeno sedm jednoduchých triků, které můžete používat v kuchyni, abyste zdravé potraviny udělali ještě zdravějšími.

Kurkuma a černý pepř

Pokud do jídel přidáváte kurkumu, nezapomínejte přidávat také špetku černého pepře! Silný antioxidant v kurkumě – kurkumin – neumí naše tělo dobře vstřebávat. Ukázalo se ale, že přidání velmi malého množství černého pepře (stačí 1/20 lžičky) dokáže zvýšit vstřebatelnost kurkuminu víc než 20-násobně. Každá léčebná nebo preventivní dávka kurkumy by proto měla obsahovat i černý pepř, aby její účinky byly pro tělo optimální.

Spařená mrkev a rajčata

Většinu ovoce i zeleniny je nejlépe konzumovat syrovou, aby nebyly zničeny důležité enzymy; pokud však jde o rajčata a mrkev, jejich mírná tepelná úprava naopak zvyšuje účinky jejich klíčových antioxidantů. Spařená mrkev uvolňuje mnohem více beta-karotenu. A podobně i lehce uvařená rajčata mají vyšší obsah lykopenu.

Špenát konzumujte s potravinami bohatými na vitamín C

Špenát bývá ceněn pro svůj vysoký obsah železa. A právě tento minerál může být zužitkován mnohem lépe, pokud je přítomen i vitamín C a naopak jeho blokování způsobuje přítomnost vápníku. Faktem je, že pokud užijete 300 mg vápníku do 30 minut po konzumaci železa, výrazně to omezí jeho vstřebávání. Vitamín C působí přesně naopak. Pouhých 100 mg vitamínu C zasiluje vstřebávání železa z potravin o více než 400 procent.

Nezbavujte se slupek od jablek

Pouze ve slupce a nikoliv v dužině jablka bývají přítomny látky, které chrání proti nástupům alergií. Mezi ně patří především bioflavonoid quercetin. V jablečných slupkách je vůbec nejvyšší koncentrace vláknin, antioxidantů, vitamínů a quercetinu – proto vždy snězte celý plod a nikoliv jen jeho sladkou dužinu.

Do salátů vždy přidávejte i zdravé tuky

Saláty v sobě často skrývají nevyužitý potenciál, který jen čeká, až bude uvolněn. Antioxidanty z mrkve se například stávají aktivnějšími, pokud jsou zároveň přítomné i zdravé tuky. Proto by do mrkvových salátů měl být vždy přidáván olivový olej, avokádo, ořechy nebo semena, aby se posílilo využití beta-karotenu a dalších vitamínů.

Česnek před vařením rozdrťte

Česnech obsahuje účinnou antibakteriální a protiplísňovou sloučeninu alicin. Vědecké experimenty doložily, že potence alicinu se výrazně zvýší, pokud je česnek předem rozdrcený nebo nasekaný a nechá se 10 minut odležet. Během této doby probíhá katalýza mezi enzymem alinázou a alicinem, kdy vznikají látky, které zlepšují účinnost alicinu.

Silná dvojice: zelený čaj a citrusové ovoce

Zelený čaj obsahuje antioxidanty katechiny. Každodenní šálek zeleného čaje je dobrým preventivním opatřením proti srdečním onemocněním, rakovině nebo Alzheimerově chorobě. Studie doložily, že katechiny jsou mnohem účinněji využity, pokud je současně přítomné i citrusové ovoce. Citronová nebo pomerančová šťáva umožní zesílit účinky katechinů až téměř na dvojnásobek.

To, že je naše strava označována za zdravou, ještě nezaručuje, že její hlavní složky budou účinně stráveny a zužitkovány. Pouze pokud si zajistíme zdravý trávicí systém a budeme vhodně kombinovat nutrienty dohromady, může naše zdravá strava opravdu dostát svému jménu.

 

 

Použité zdroje:
http://www.treehugger.com/green-food/10-easy-tricks-made-healthy-food-even-healthier.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120l
http://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/allergy-asthma/allergic-rhinitis/


 

(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/056041_nutrient_absorption_healthy_food_antioxidants.html)