15. Capsaicin z chilli papriček dokáže zlepšit zdraví u diabetiků a obézních pacientů

22.06.2014 21:26

David Gutierrez

Podle studie publikované 22 května v magazínu The Cell by příznivý účinek chilli papriček na metabolismus mohl být způsobován potlačenou aktivitou určitého receptoru bolesti.

Blokování tohoto receptoru, které je vyvoláváno pálivou paprikou, se u pokusných myší projevovalo prodloužením jejich života, zlepšováním citlivosti na inzulín a výkonnějším metabolismem.

Receptor bolesti souvisí s cukrem v krvi

Už dřívější výzkumy naznačily, že u myší se sníženým množstvím receptoru TRPV1 se projevují snížené sklony k obezitě. To ukazuje na to, že tento receptor má významnou roli pro regulaci metabolismu.

TRPV1 se nachází především v nervech, kůži a v kloubech a zprostředkovává stimuly vyvolávané hlavně vysokou teplotou. U nervů, které jsou propojené se slinivkou, je TRPV1 znám jako stimulátor tvorby látek, které brání uvolňování inzulínu a způsobují zánětlivost. Důsledkem pak je, že vnímání bolesti může způsobovat zvýšenou zánětlivost a zvýšené hladiny cukru v krvi, což jsou dva rizikové faktory pro vznik diabetu nebo kardiovaskulárních onemocnění.

V rámci zmíněné studie vědci zjistili, že u myší, kterým byl geneticky vyvolán nedostatek receptoru TRPV1, se jejich délka života prodloužila až o 14%. S tím souvisela i jejich snížená hladina peptidu CGRP, produkovaného slinivkou za účelem brždění produkce inzulínu. Výkonný metabolismus se přitom vyznačuje také sníženou hladinou CGRP. U myší, které mají málo CGRP, dochází k rychlejšímu spalování cukru z krve, což je přesně opak toho, co bývá pozorováno při vyšším věku. Tyto myši také spalovaly více kalorií, přestože neměly zvýšený pohyb.

Vědci také zkusili podávat myším bez genetického zásahu lék proti migréně, snižující hladinu CGRP. Zjistilo se, že účinky tohoto léku byly podobné, jako ty, které byly pozorovány u geneticky ovlivněných myší. Jakmile tedy starší myši začaly dostávat tento lék, jejich metabolismus omládl.

„Naše zjištění naznačují, že farmakologické ovlivňování TRPV1 a CGRP by mohlo zlepšovat metabolické zdraví i dlouhověkost,“ sdělil jeden z vedoucích vědeckého týmu, Andrew Dillin. „Současně se ukazuje, že trvalé užívání látek, které brzdí tvorbu TRPV1 by mohlo být prevencí před oslabováním metabolismu, doprovázející stárnutí, a mohlo by u lidí vest ke zvyšování věku.“

Jak s tím souvisí capsaicin

Andrew Dillin podává toto vysvětlení: „Domníváme se, že blokováním receptoru TRPV1 by mohlo být velmi užitečné nejen při úlevě od bolesti, ale také k prodloužení života a pro zdravý metabolismus. To je obzvláště žádoucí pro léčbu diabetu a obezity. S přibývajícím věkem totiž lidé popisují zvyšování bolestivosti a to zase urychluje jejich proces stárnutí.“

V odborné literatuře se uvádí, že capsaicin, který dává chilli papričkám jejich pálivost, je znám jako aktivátor TRPV1. Tyto dvě látky jsou natolik vázané, že TRPV1 bývá často označován za "capsaicin receptor." Neustálou aktivací TRPV1 je možné způsobit úbytek nervových buněk, projevující se následně zvýšenou absencí těchto receptorů. To by mohlo vysvětlovat, proč tento výzkum prokázal souvislost konzumace chilli papriček se snížením výskytu diabetu a jiných metabolických problémů.

I mnoho jiných klinických studií již prokázalo přímý účinek capsaicinu na metabolismus. Jako příklad je možné uvést třeba studii publikovanou v časopise the Journal of the Medical Association of Thailand. V ní se zjistilo, že lidé, kteří konzumovali míchané nápoje obsahující cukr a současně i chilli, vykazovali značně nižší nárůsty hladin cukru v krvi a měli příznivější ukazatele metabolismu, než ti, kteří pili nápoje pouze slazené.


 

Použité zdroje:
http://newscenter.berkeley.edu/2014/05/22/pain-killers-may-improve-health-of-diabetics-and-the-obese/
http://www.naturalnews.com/045281_cayenne_pepper_pain_relief_metabolism.html
http://science.naturalnews.com/capsaicin.html


 

(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/045460_capsaicin_diabetes_obesity.html)