10. Kapsaicin: pálivá jídla mohou zlepšit vaše zdraví na mnoho způsobů

20.04.2013 10:54

 

Dr. Daniel Zagst

Může se to projevovat pocením, pocity pálení, zvýrazněním chuti určitých jídel, nebo také kombinací všech tří účinků. Pálivá jídla získávají svou vlastnost díky sloučenině kapsaicin. Ten se nachází v různých formách v jakémkoliv jídle nebo v zelenině, i když se zrovna neprojevuje nějakým „pálením“. Nový výzkum o účincích kapsaicinu na lidi nám odhalil mnoho jeho léčebných účinků, jež mohou kořeněná jídla vykazovat. Přidávání koření do vašich oblíbených jídel nejenže zlepšuje jejich chuť, ale možná i zlepšuje vaše zdraví.

Čím pálivější, tím lepší

Přestože chemická sloučenina kapsaicin je sama o sobě bez barvy i bez zápachu, bývá všeobecně spojována s pálivými paprikami. Právě ty totiž mohou obsahovat nejvyšší množství kapsaicinu, jež se v jídle vyskytuje v přírodní podobě. Jeho množství bývá definováno prostřednictvím tzv indexu Scoville, kdy čistý kapsaicin má hodnotu 16 000 000 jednotek. Ty nejpálivější papriky na světě dosahují ale pouze hodnot 1,5 – 1,6 miliónu Scoville, běžné odrůdy Jalapenos nebo kayenský pepř (tj. chilli papričky) mívají rozsah pouze mezi 8 000 až 50 000. Začátečníkům se doporučuje přecházet na kořeněná jídla postupně – začít malými dávkami a přidávat s postupující tolerancí – není ale nutné kazit jídla přidáváním příliš velkého množství koření.

Tlumí bolest

Chemická struktura kapsaicinu vyvolává dráždění zakončení nervů citlivých na bolest, takže po jeho požití nebo aplikaci na kůži se ozývá bolest nebo pálení. A přestože ve skutečnosti nenastalo žádné popálení, podrážděné neurony uvolňují neurotransmitery nazývané Substance P, které zajišťují přenos pocitu bolesti do mozku. Tento princip působení kapsaicinu se ukazuje být cenným v případech jeho použití jako přírodní prostředek proti bolesti. Spotřebovává se přitom mnoho Substance P a tak může docházet ke snížení signálů bolesti, vysílaných do mozku. Krémy s kapsaicinem jsou díky tomu velmi účinné pro úlevu od artritidy, bolesti svalů nebo nervových zakončení.

Zdravé řešení nadváhy

Aplikace kapsaicinu vyvolává přechodné zvyšování tělesné teploty a může dokonce tělo přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků. Je to také s největší pravděpodobností způsob, jak kayenský pepř napomáhá regulaci krevního cukru po jídle. Kapsaicin navíc i způsobuje, že se cítíte dříve nasycení a vede to ke snižování objemu snědeného jídla. Dietní změny pak nemusí být obtížné realizovat. Studie prováděná u myší prokázala, že jakmile se kapsaicin dostal do tenkého střeva, zvýšil se metabolsmus tzv. hnědého tuku. Tento bývá spojován i se zvýšením energetického výdeje a s všeobecným ubýváním tuku v těle. Pro ty, kteří se chtějí zbavit tuku, může užívání kapsaicinu napomáhat jak ke kalorickým úbytkům, tak i ke zvyšování energetických výdajů.

A kromě toho zabíjí rakovinu!

Možná bude pro mnohé překvapující, že nejslibnější výzkum kapsaicinu se vztahuje na jeho protirakovinné vlastnosti. Nádory u rakoviny prostaty se smršťují až o 80%, pokud jsou vystaveny kapsaicinu. Jiná studie zase ukázala, že s kapsaicinem lze zničit buňky rakoviny plic nebo slinivky aniž by se tím poškodily buňky okolních tkání. Mechanismus ničí rakovinné buňky tím, že aktivuje mitochondrie v buňkách k apoptóze, což je něco jako jejich sebevražda. Připravte se tedy na to, že v nadcházející dekádě se začnou objevovat další výsledků výzkumů, poukazujících na využití kapsaicinu pro prevenci i boj proti rakovině.

Okořeňte si svou večeři dnes

Začněte tím, že se zastavíte u svého místního prodejce potravin a u něj si koupíte balíček čerstvého koření chilli (kayenského pepře). Abyste u většiny jídel vyvolali příjemnou pálivou příchuť, postačí přidávat jen pár špetek. Čím více budete dávku zvyšovat, tím větší teplo to ve vás bude vyvolávat, aniž by se ale chuť vašeho jídla nějak dál měnila. A když s příchodem chladného počasí budete často do jídel přidávat pálivé koření, ve vaší peci bude neustále hořet a zabráníte tím i obvyklým zimním přírůstkům na váze...

 

Použité zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13129472
http://www.naturalnews.com/036997_peppers_Scoville_heat_index_food.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15611784
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-03/aafc-pch031306.php
http://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/73/12/73_90555/_pdf
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6244715.stm



(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/037520_capsaicin_health_weight_control.html)