7. Ohromení vědci nyní připouštějí, že dlouhověkost Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny

20.08.2016 10:54

Amy Goodrich

Všichni sníme o dlouhém životě bez nemocí. Zatímco se průměrný věk v rozvinutých zemích pomalu zvyšuje, neplatí to tak docela o poklesu nemocnosti a zdravotních postižení.

Jedna z posledních studií, publikovaných v časopise the British Medical Journal, ale možná odhalila klíč k té žádoucí dlouhověkosti. Není žádným tajemstvím, že mezi nejzdravější lidi na světě patří Japonci. Vykazují druhý nejvyšší dosahovaný věk a také obezita se mezi nimi vyskytuje pouze s četností 3,5%. Američané naopak zaujímají až 43. místo u dlouhověkosti a jejich obezita se nyní pohybuje kolem 35%.

Autoři zmíněné vědecké studie z Národního institutu pro zdraví a medicínu v Tokiu došli ke zjištění, že lidé stravující se podle japonského jídelníčku mají o 15% nižší pravděpodobnost úmrtí než ti, kteří se stravují jinak. Snížené riziko se přitom vztahuje především na mozkové mrtvice.

Japonské stravování

V roce 2005 vydala japonská vláda nová výživová doporučení založená na tradičním japonském způsobu stravování, který je založen na nízkém příjmu nasycených tuků a průmyslově zpracovaných jídel a na zvýšeném přísunu sacharidů, pocházejících ze zeleniny a obilnin.


Zatímco u nás je pro osvětu používáno zobrazování pyramidy nebo talíře, japonská doporučení se zobrazují v podobě rotujícího kužele s talíři. Vedle toho, že se takto podávají jasná pravidla pro stravování, je v tomto případě připomínána i důležitost tělesné aktivity a hydratace.

„Schéma založené na talířích je snadno pochopitelné nejen pro ty, kteří jídla připravují, ale i pro ty, kteří je konzumují,“ vysvětluje Kayo Kuratani - jeden z vedoucích výzkumného týmu z Národního institutu pro zdraví a medicínu v Tokiu. „V této prezentaci se využívá znázornění jídel na talířích, které se podávají u stolu a nikoliv potravin používaných jako suroviny. To je pak snadno pochopitelné i pro ty, kteří jídla vaří jen někdy.“

Úmrtnost nižší o 15%

Japonské stravovací návyky přitahují výživové specialisty už dlouhou dobu.. Průměrný věk japonských žen bývá 87 let a muži se dožívají 80 let. Ve srovnání s celosvětovými průměry 73 a 68 let je to skutečně výrazný rozdíl.

Mnoho vědců se dlouho domnívalo, že na dlouhověkosti Japonců se podílí hlavně jejich geny, avšak tým vedený Kayo Kuratanim nyní zjistil, že tím nejdůležitějším je strava.

V rámci prováděné studie byl po dobu 10 let sledován životní styl u 36 000 mužů a 43 000 žen. Všichni vyplnili podrobné dotazníky o svém životním stylu, zdraví a stravovacích návycích jak na začátku, tak i po 5-letém a 10-letém přehodnocení.

Na základě takto získaných informací mohli vědci vyhodnotit, nakolik se účastníci studie přibližují oficiálním stravovacím doporučením. Základním zjištěním pak bylo to, že lidé, kteří se řídí těmito zásadami, vykazují až o 15% nižší rizika úmrtí na kardiovaskulární choroby a mozkovou mrtvici.

Vědci upozorňují, že lidé, kteří konzumují hodně zeleniny a ovoce a k tomu dostatek ryb a masa, vykazují současně i nejlepší zdravotní stav. Současně i konstatují, že i když jsou ryby s masem ve stejné kategorii zavedených stravovacích doporučení, Japonci zkonzumují více ryb a ostatní zápaďané zase více vepřového a hovězího masa.

V závěru studie se uvádí: „Naše zjištění ukazuje, že vyvážená spotřeba energie, obilnin, zeleniny, ovoce, masa, ryb, vajec, sójových a mléčných výrobků, cukrovinek a alkoholických nápojů se podílí na dosahované dlouhověkosti u japonské populace tím, že snižuje hlavně rizika kardiovaskulárních onemocnění a mozkových příhod.“

Kayo Kuratani poznamenává, že japonský ministr zdravotnictví, práce a sociálních věcí provedl v roce 2010 významné úpravy v doporučeních. Japonci totiž do té doby konzumovali převážně bílou rýži, u které jsou známy souvislosti s mnoha chronickými chorobami. Upravená doporučení nyní uvádí, že sacharidy by měly tvořit 50-65% denní spotřeby potravin a že by Japonci měli dávat přednost celozrnným potravinám, jako je např. hnědá rýže.


Použité zdroje:
http://www.huffingtonpost.com/entry/japan-healthiest-people-in-the-world-carbs-high-grain-diet_us_56f08cc4e4b084c6722139ca
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/high-life-expectancy-in-japan-partly-down-to-diet-carbohydrates-vegetables-fruit-fish-meat-a6956011.html
http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/world-health-statistics-2014/en/
http://www.bmj.com/content/352/bmj.i1209



 

(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/054207_longevity_Japanese_diet_epigenetic_factors.html)