7. Dostatek hořčíku snižuje riziko diabetu o 37%

07.12.2014 10:12

Julie Wilson

Dostatečný příjem hořčíku zřejmě může zabránit vzniku diabetu. A to hlavně u těch, kteří již mají předběžné příznaky této choroby. K tomuto závěru došla nová studie, prováděná vědci z Tuftovy univerzity v Medfordu (Massachusetts).

Hořčík bývá nejčastěji přehlíženým minerálem, ale přitom je pro naše zdraví podstatný. Je potřebný pro více než 300 různých chemických reakcí v našem těle, zajišťujících nám přísun energie, napomáhajících při relaxaci, podporujících zdravé srdce a potřebných pro trávení proteinů, sacharidů i tuků.

Zmíněný vědecký tým, který vedla Adela Hruby, Ph.D. zjistil, že zdraví jedinci se zvýšeným příjmem hořčíku vykazovali o 37% nižší sklon k vysokým hladinám cukru nebo inzulínu, což bývá předzvěstí vzniku diabetu.

U pacientů, kteří již vykazovali rané příznaky diabetu, se pomocí adekvátního příjmu hořčíku podařilo významně zlepšit jejich stav. Ve srovnání s kontrolní skupinou u nich docházelo ke vzniku choroby o 32% méně často.

Konzumací celozrné stravy, ryb, zeleniny, tmavé čokolády, ořechů a semen můžete snížit vaše riziko vzniku diabetu

Studie byla zveřejněna v magazínu the journal Diabetes Care a je součástí projektu the Framingham Heart Study, jenž už od roku 1948 zkoumá okolnosti vzniku kardiovaskulárních nemocí - nejzávažnější příčiny úmrtí v USA.

Zpočátku bylo do projektu zapojeno více než 5000 obyvatel města Framingham ve věku od 30 do 62 let, kteří procházeli zdravotními prohlídkami a vyplňovali dotazníky o životním stylu. Od roku 1977 začali být do projektu zařazováni další lidé - většinou dospělé děti původních dobrovolníků a podstupovali stejná vyšetření.

V letech 1994, 2002 a 2003 pak byla přibrána další generace, aby se tak shromáždilo rozsáhlé množství dat. Z nich pak vyplynulo, že na nemocech srdce se podílí jako hlavní rizikové faktory vysoký tlak, cholesterol, kouření, obezita, diabetes a málo tělesného pohybu.

Pro novou studii byla využita data z projektu the Framingham Heart Study, nashromážděná za posledních 7 let a pocházející od více než 2500 dobrovolníků s průměrným věkem 54 let.

Ve vyhodnocení prospěšnosti hořčíku se dospělo k podobným výsledkům, i když jeho zdrojem byla hlavně vláknina. Ukázalo se, že hořčík může být u lidí se zvýšeným rizikem vzniku diabetu primárním prostředkem k prevenci.

„Pouze polovina Američanů pokrývá svou denní potřebu hořčíku ze své stravy. U dospělých mužů by to mělo být 400-420 mg a u žen 310-320 mg.“

Dnešní věda tak znovu objevuje skryté přínosy hořčíku, který patří mezi esenciální minerály, utvářející až 99% sloučenin v lidském těle. Bližší informace nabízí např. web www.ancient-minerals.com

Do produkce tělesné energie zasahuje hořčík tím, že aktivuje trávicí procesy.

„Hořčík je nezbytný pro vytváření a uchovávání energie v těle. Bez něj není energie, není pohyb, není život. Tak je to prosté.“ To říká Dr. Carolyn Dead, naturopatická lékařka, která se specializuje právě na hořčík.

Tento klíčový minerál nejenže udržuje správnou činnost orgánů, ale má i léčebnou hodnotu. Je možné jej využívat při léčení bolestí hlavy, chronických bolestí, astmatu nebo i při potížích se spánkem. Nedostatek hořčíku mívá spojitost s těžkou depresí, neboť tento minerál je potřebný i k produkci serotoninu.

Chcete mít zdravé kosti? Jezte více potravin bohatých na hořčík.

Nejnovější výzkum dokládá, že pro zdravé kosti je hořčík nejdůležitější minerál. Odborníci na výživu už teď častěji doporučují zvýšený příjem hořčíku místo vápníku, pokud se potřeba dosáhnout zesílení kostí, jejich objemu nebo vývoje. Zvýšený příjem vápníku a snížené hladiny hořčíku naopak často vedou ke svalovým křečím.

Použité zdroje:
http://medicalxpress.com/news/2014-10-magnesium-diabetes.html#ajTabs
http://www.doctoroz.com/blog/daniel-heller-nd/magnesium-miracle-mineral
https://www.framinghamheartstudy.org/about-fhs/history.php
http://www.naturalnews.com/045102_magnesium_strong_bones_calcium.html
http://www.ancient-minerals.com/magnesium-benefits/health/
http://vitamins.lovetoknow.com/Symptoms_of_Magnesium_Deficiency


(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/047647_magnesium_diabetes_essential_nutrient.html)