5. Posun kolem možných příčin diabetu 2.typu: rozhoduje rovnováha střevních bakterií

20.04.2013 10:52

Sherry Baker

Všichni jsme už určitě slyšeli zprávy o enormní celosvětové epidemii diabetu 2.typu. Tato forma diabetu (která je způsobována neschopností těla účinně využívat inzulin) se rychle šíří mezi dospělými a v poslední době postihuje i děti a dospívající. WHO konstatovala, že primární příčinou bývá nadváha a nedostatek tělesné aktivity.

Magazín The Nature nyní zveřejnil výsledky průlomového výzkumu, který ukazuje na novou základní příčinu, která byla objevena: nerovnováhadobrýchašpatnýchbakterií ve střevním traktu je zřejmě spouštěčem diabetu 2.typu.

Připadá vám to povědomé? Zastánci přírodní léčby už dlouho tvrdí, že zdravý střevní trakt je rozhodující pro prevenci a léčbu nemocí a že klíčové je zajistit, aby byla zajištěna rovnováha mezi „dobrými bakteriemi a těmi, které vyvolávají choroby. V posledních letech byl tento koncept potvrzen mnoha studiemi, odkazujících se na nadužívání antibiotik, která vymetají „dobré“ bakterie ze střev a způsobují tak vážná následná onemocnění. Někteří vědci už dlouho poukazují na to, že péče o zdravou střevní flóru bohatou na „dobré“ bakterie je přínosná z mnoha hledisek: posiluje imunitní systém a tím vzrůstá odolnost proti chřipkám, léčí Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu. Výzkum nedávno publikovaný australskými vědci v magazínu the Journal of Clinical Investigation naznačuje, že nezdravý poměr střevních bakterií by mohl způsobovat obezitu nebo metabolický syndrom, které jsou už dlouho spojovány se vznikem diabetu 2.typu.

„Prokázali jsme, že lidé s diabetem 2.typu mívají ve svých střevech zvýšená množství patogenů,“ sdělil v tiskovém prohlášení vedoucí výzkumného týmu Jun Wang z the University of Copenhagen's Department of Biology and Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Výzkumný tým poukázal na fakt, že 1,5 kg bakterií, které si každý nosíme ve svých střevech, mívá rozhodující vliv na naši tělesnou kondici. Pokud se rovnováha této „mikroflóry“ ve střevech naruší, utrpí tím naše zdraví. V případě zmíněné studie se vědci zaměřili na střevní bakterie u 345 Číňanů. Z nich 171, kteří měli diabetes 2.typu, vykazovalo „nepříznivé bakteriální prostředí ve střevech.“ Nic takového nebylo pozorováno u druhé skupiny, která diabetem netrpěla. Studie tedy došla k závěru, že takovýto druh nevyváženosti střevní flóry může zvyšovat rezistenci na různé léky a stejně tak může být i spouštěčem vzniku diabetu 2.typu. Další výstupem studie bylo, že vědci stanovili konkrétní biologické indikátory ve střevní flóře, které by mohly být využívány k vyhledávání jedinců se zvýšeným rizikem vzniku diabetu a rovněž napomoci i v diagnostice této choroby.

„Máme v plánu přenášet střevní bakterie od lidí s diabetem na laboratorní myši, abychom ověřili, zda se i u nich rozvine stejná choroba,“ sdělil další s výzkumného týmu, profesor Oluf Borbye Pedersen z Kodaňské univerzity.

A co můžete dělat vy sami k tomu, abyste si udržovali svou vnitřní flóru zdravou a vyváženou? V prvé ředě je potřeba se vyhýbat užívání antibiotik, jak je to jen možné. Také je potřeba si zajistit zdravou stravu, obsahující prebiotika (tzn přirozeně se vyskytující substance přítomné ve většině rostlin, jež posilují zdravé prostředí v tlustém střevě, což pak brání množení „špatných“ bakterií) a probiotika (tj „dobré“ bakterie, které se vyskytují v potravinách po fermentaci – v kefíru, jogurtu nebo kysaném zelí. Tyto pak dokáží vytlačit „špatné“ bakterie a obnovit ty „dobré“, jež ale mohou být následně vymeteny právě antibiotiky).

Zdroje:
http://www.eurekalert.org/emb_releases/2012-09/uoc-gbc092512.php
http://www.eurekalert.org/emb_releases/2012-09/bs-bpa092612.php
http://www.jci.org/articles/view/58109
http://www.naturalnews.com/026265.html
http://www.naturalnews.com/031260_probiotics_Crohns_disease.html



 

(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/037336_type-2_diabetes_gut_bacteria_imbalance.html)