Jak zdravě jíst

20. Sedm prostých triků, které udělají zdravé potraviny ještě zdravějšími

16.02.2017 20:48
L.J. Devon O synergii mluvíme tehdy, když vzájemné působení a interakce mezi dvěma a více substancemi vytvoří silnější účinek, než by byl prostý součet jejich jednotlivých účinků. Dochází k tomu například tehdy, když podobně naladění lidé s odlišnými schopnostmi se navzájem doplní tak, že svou...

19. Máte rádi avokáda? Nezahazujte přírodní antioxidanty a vlákniny, skryté v jejich jádrech

24.04.2016 17:57
J. D. Heyes Milovníci avokád vědí, že je lze přidávat do jakéhokoliv salátu nebo sendviče a že i samotné mohou posloužit jako skvělá svačina. Kromě toho, že je nabito důležitými nutrienty, obsahuje avokádo množství mononasycených mastných kyselin a cca 20 vitamínů a minerálů. Tato superpotravina...

18. Zelí významně snižuje riziko rakoviny a obsahuje i protizánětlivé složky

14.06.2015 21:16
Raw Michelle O zelí je už dlouho známo, že patří mezi zdravé nízkokalorické potraviny - mnozí si možná vybaví dříve známou dietu, založenou na zelných polévkách, která přinášela ověřitelné výsledky. Tato chutná zelenina má nejen málo kalorií, ale vyznačuje se ještě mnoha dalšími a významnějšími...

17. Jak se rychle uzdravovat - vyhýbejte se častým chybám, které zpomalují vaše léčení

08.03.2015 10:04
Michael Edwards Jediným potřebným druhem zdraví je přírodní zdraví. Mnoho lidí, kteří je chtějí dosáhnout, se setkává s mnoha častými nástrahami, jež brání tomuto procesu. Průměrný člověk, kterému je méně než 50 let, bývá schopen docílit výborného zdraví velmi rychle, avšak stává se to jen zřídka....

16. Lékařka Dr. Terry Wahls sděluje, jak změnou stravy vyléčila svou roztroušenou sklerózu

07.10.2014 20:47
Raw Michelle Ke zvratu, který vedl k tomu, že se Dr. Terry Wahls stala z praktické lékařky pacientkou, došlo v roce 2000. Tehdy se u ní projevila roztroušená skleróza a její budoucí vyhlídky počaly vyhlížet pochmurně.[1] Už po třech letech od určení této diagnózy se u ní i navzdory léčbě...

15. Capsaicin z chilli papriček dokáže zlepšit zdraví u diabetiků a obézních pacientů

22.06.2014 21:26
David Gutierrez Podle studie publikované 22 května v magazínu The Cell by příznivý účinek chilli papriček na metabolismus mohl být způsobován potlačenou aktivitou určitého receptoru bolesti. Blokování tohoto receptoru, které je vyvoláváno pálivou paprikou, se u pokusných myší projevovalo...

14. Šest kroků, které pomohou zvládat emoční poruchy stravování

31.08.2013 21:37
PF Louis   Pokud občas potřebujete své „jídlo na zklidnění“, pak zřejmě máte na jídle emoční závislost. Patří do toho třeba i zmrzlina snědená jen proto, aby se utišil emoční neklid nebo neustálá chuť na sladké, kterou zmírňujete svou nervozitu. Nejde sice o nic vážného, ale chronická podoba...

13. Mýty o stravování, které způsobují nemoci či předčasná úmrtí

28.04.2013 21:17
Jonathan Landsman   Je pro vás tuk prospěšný nebo škodlivý? Způsobuje cholesterol infarkty? Můžeme více solit nebo nemůžeme? Tyto a mnoho dalších podobných otázek už dlouhou dobu stresují a matou milióny lidí. Je smutné, že jsme tak často uváděni v omyl a zapomínáme klást jednu zřejmou...

12. Načasování jídla hraje větší roli než jeho množství - potvrzeno ve vědecké studii

27.04.2013 10:03
David Gutierrez Pokud se snažíte přibrat nebo naopak si udržet zdravou váhu, pak množství konzumovaného jídla není až tak rozhodující jako jeho časové rozvržení. K tomuto překvapivému závěru došla studie, provedená vědci z ženské nemocnice v Brighamu, na the Tufts University a the University of...

11. Tři velká jídla denně jsou ve skutečnosti zdravější než mnoho menších jídel

20.04.2013 10:59
David Gutierrez Ze studie, provedené vědci z univerzity v Missouri a publikované v magazínu The Obesity vyplývá, že pro lidi potýkající se s nadváhou by mohlo být nejzdravější volbou jíst jen tři větší jídla za den. Protože se četnost obezity v USA od roku 1980 zdvojnásobila a stále roste, věnují...

10. Kapsaicin: pálivá jídla mohou zlepšit vaše zdraví na mnoho způsobů

20.04.2013 10:54
  Dr. Daniel Zagst Může se to projevovat pocením, pocity pálení, zvýrazněním chuti určitých jídel, nebo také kombinací všech tří účinků. Pálivá jídla získávají svou vlastnost díky sloučenině kapsaicin. Ten se nachází v různých formách v jakémkoliv jídle nebo v zelenině, i když se zrovna...

9. Také nesolená jídla zvyšují riziko mrtvice a infarktu - potvrzuje vědecká studie

20.04.2013 10:48
  Elizabeth Walling Už mnoho let je nám připomínáno, abychom snižovali svůj příjem soli, pokud si chceme uchovat své zdraví. Především jedinci se zvýšeným rizikem srdečního infarktu bývají varováni, že musí snižovat spotřebu soli pouze na nezbytné minimum. Jak se však ukazuje, i toto zdánlivě...

8. Jsou nasycené tuky skutečně škodlivé?

20.04.2013 10:08
Ethan A. Huff Závěry nového výzkumu, prezentovaného na 100. výročním setkání the American Oil Chemists' Society (AOCS) v Orlandu dokládají, že nasycené tuky nemusí být až tak velkým nepřítelem našeho zdraví, jak nám už několik desetiletí tvrdí konvenční medicína. Nasycené tuky z vhodných zdrojů...

7. Okořeňte si koktejl skořicí

20.04.2013 09:46
DaNae Johnson   Skořice se v podobě nutriční přísady stala v USA velmi populárním doplňkem. Je levná, nezávadná a s prokazatelnými zdravotními přínosy. Většina lidí ji užívá i v podobě kapslí. Ještě účinnějším způsobem, jak využít její prospěšnosti, je přidávat ji do koktejlů nebo z ní vařit...

6. Obezita: potíže způsobuje i hltavý způsob jezení

19.04.2013 22:04
Matthew Denos Říkali vám někdy, abyste své jídlo konzumovali pomalu? Rodiče často vyzývají své děti, aby jedly přiměřeně pomalu a žvýkaly své jídlo kompletně. A ukazuje se, že to je dobrá rada. Nedávné průzkumy, prováděné třemi na sobě nezávislými skupinami, naznačují, že pomalý způsob jezení...

5. Běžné koření obsahuje esenciální oleje, které zabíjí bakterie v jídle

19.04.2013 22:03
S. L. Baker Když se mluví o nemoci z nakaženého jídla, obvykle se tím myslí nemoc, způsobená bakteriemi, kterými bylo jídlo kontaminováno. Někteří lidé s potížemi vyvolanými jídlem mohou mít pouze komplikace s trávením. Bývá ale i daleko větší množství případů, kdy vznikají vážné zdravotní...

4. Pití vody během jídla může narušit trávení

19.04.2013 21:16
Elizabeth Walling Mnozí s nás už jsme to slyšeli snad stokrát: vypij denně osm sklenic vody, abys zůstal zdravý a hydratovaný. Avšak i když hydratace bývá pro naše zdraví opravdu důležitá, pokud do sebe nalijete veškerou vodu současně s jídlem, může to mít ve skutečnosti negativní dopady na vaše...

3. Jak zastavit závislost na jídle ve třech krocích

19.04.2013 21:13
Mike Bundrant Ačkoliv si stále více lidí uvědomuje, jakou roli sehrává jídlo a životní styl při chronických nebo degenerativních chorobách, Američané nepřestávají jíst nevýživnou stravu (junk food) - jako by vůbec nepomýšleli na zítřek. U některých lidí se sklony k chronickému požitkářství v jídle...

2. Poznejte deset principů intuitivního stravování

19.04.2013 21:10
Elizabeth Walling Intuitivní stravování je procesem, který vám pomůže poznat, jak naslouchat podnětům svého těla, když máte hlad a uvědomovat si jejich uspokojení. V podstatě to znamená jíst tehdy, když máte hlad a přestat s tím, když jste plní. Také to ale znamená mít potěšení z jídla, aniž byste...

1. Působí zdravá strava lépe než léky? Výsledky mluví samy za sebe

19.04.2013 20:34
Mike Adams   Lékový průmysl se neustále pokouší vás přesvědčovat, že léky jsou potřebné pro vaše zdraví a že výživové doplňky se zdravou výživou vám z nějakých důvodů nepomohou. Stejný nesmysl opakuje i FDA (Americká vládní agentura pro schvalování potravin a léků – pozn.překl.), která...